Categories
Programare Python in Maya

Programare Python Lectia 1

Programul Autodesk Maya e gratuit pentru elevi si studenti si are o versiune gratuita 30 de zile pentru ceilalti.

Instalarea programului pentru elevi si studenti se face de aici
https://www.autodesk.com/education/home

  1. Prima data trebuie sa va creati un cont aici
  2. Downloadati Maya de aici
    https://www.autodesk.com/education/free-software/maya
  3. Instalati programul
  4. Dupa ce ati instalat programul il porniti si deschideti fereastra de programare apasand pe butonul din dreapta jos “Script Editor”
    Putem programa in 2 limbaje: Mel si Python, noi vom folosi Python asa ca fac clic pe tab-ul Python. Eu aveam deja un program acolo si l-am sters. Prima instructiune este import si o folosim pentru a-i spune Python-ului ce module sa foloseasca, module care depind de domeniul in care il folosim. Putem sa folosim Python pentru programarea bazelor de date sau a inteligentei artificiale si atunci avem alte module, alte importuri. Noi , programatori Maya, vom importa modulul de comenzi din Maya adica maya.cmds . Fiecare comanda din acest modul se apeleaza scriind in fata ei numele modulului (de exemplu ca sa creez un cilindru folosesc comanda maya.cmds.polyCylinder). Daca dupa import folosesc optiunea “as” atunci la fiecare comanda numele modulului va fi mai scurt (in cazul nostru voi scrie doar “cmds”).
    Acum avem doua optiuni “Execute” care executa o singura comanda sau “Execute All” executa toate comenzile scrise in fereastra. Alegem “Execute All” si in scena apare cilindrul.